Zoeken

Ben je ergens naar op zoek? Maak dan gebruik van onze onderstaande zoekfunctie:

Blockchain in HR

blockchain in hr

Het woord blockchain heb jij vast al eens voorbij horen komen, wij vroegen ons af wat blockchain op dit moment betekent voor Human Resources en wat dit in de toekomst kan gaan betekenen. In het HR vakgebied is het bijvoorbeeld van belang om zuivere data te hebben, blockchain kan zorgen voor zuivere data die geverifieerd en beveiligd is.

Wat is een blockchain?

Blockchain is een gedecentraliseerde database. Dit houdt in dat er niet één beheerder van de database is, iedereen kan gebruik maken van deze database. De database kan bijvoorbeeld gebruikt worden om gegevens te versturen en ook digitaal geld. Data kan niet zomaar worden toegevoegd, gewijzigd of verwijderd.

Nodes

Door middel van ‘nodes’ worden nieuwe transacties toegevoegd aan de database. Via deze nodes blijft data opgeslagen, de nodes bevatten allemaal een kopie van de database. Wat is een node? Letterlijke vertaling: ‘knooppunt’. Een node kan worden gezien als een onafhankelijke eenheid die binnen een computernetwerk met andere nodes communiceren en synchroniseren. Vanwege het gebruik van nodes is er geen centrale database. Bij een standaard database is dit niet het geval want hier staat de data vaak op één server en kan er één beheerder zijn die alle opgeslagen data kan zien, verwijderen of wijzigen.

Hoe worden nodes gebruikt?

Door het gebruik van nodes kunnen transacties worden gevalideerd, de transactie moet namelijk op elke node staan. Bij elke transactie controleren de nodes of deze transactie niet malafide is en zich aan de regels van het netwerk houdt. Door het controleren via nodes worden transacties die schade kunnen aanrichten of data willen wijzigen tegengehouden. Mochten er problemen met een node zijn dan heeft dit geen impact op de gehele database. Er zijn immers altijd andere nodes die de database online houden. Bij een traditionele database kan het zijn dat data niet toegankelijk is bij problemen met de server. Blockchain voorkomt dit dus.

Samengevat is blockchain een database die niet in beheer is bij één iemand maar door alle gebruikers beheerd wordt. De gebruikers kunnen echter geen data aanpassen of verwijderen maar alleen data insturen. De data van de gebruikers wordt weer geverifieerd door de nodes om vervolgens gesynchroniseerd te worden om de blockchain up to date te houden.

hoe kan blockchain in hr worden gebruikt?

Hoe kan blockchain in HR worden gebruikt?

Vandaag de dag zijn de toepassingsmogelijkheden nog op experimenteel niveau. Maar wanneer we naar de toekomst kijken en naar de potentie van de blockchain-technologie dan is er nog een wereld te winnen.

Human Resources kan en zal wellicht op lange termijn op veel verschillende fronten te maken krijgen met blockchain. Om te beginnen is de beloning in cryptocurrency een voor de hand liggende toepassingsmogelijkheden. In plaats van een eenmalige bonus in euro’s kan een bonus worden toegekend in cryptocurrency. Maar de toepassingsmogelijkheden zijn breder, we zetten het op een rij voor je.

Het P-dossier

Op dit moment moeten nieuwe medewerkers hun persoonlijke informatie op verschillende plekken verzamelen wanneer ze bij een nieuwe werkgever in dienst treden. Denk aan ID bewijs of paspoort, loonbelastingverklaring, visum en NAW-gegevens. In de toekomst kan dit worden verzameld op een gepersonaliseerde locatie. Ook wel ‘Token’ genaamd. Deze token is beveiligd met blockchain technologie en kan alleen worden gedeeld door 2 of 3-factor autorisatie (2 of 3 onafhankelijke acties zijn noodzakelijk om een transactie te voltooien). Deze token met persoonlijke gegevens kan bij het aannemen van de sollicitant in één keer worden overhandigd op een beveiligde manier.

Als nieuwe, persoonlijke of sensitieve informatie moeten worden verzonden tussen werkgever en werknemer dan kan dit door middel van deze beveiligde blockchain technologie. Denk aan een arbeidsovereenkomst, beëindigingsovereenkomst of een salarisverhoging.

Daarnaast wordt het voor een medewerker een stuk makkelijker om het recht toe te passen om vergeten te worden (in het systeem). De medewerker kan de sleutel intrekken tot zijn persoonlijke gegevens waardoor zijn P-dossier niet meer terug te halen valt. HR geeft met blockchain de medewerker een stuk meer autonomie om grip te hebben op zijn of haar eigen persoonlijke data.

Recruitment

Doordat een identiteit wordt samengevoegd tot een token kan vanuit deze digitale manier van informatieoverdracht ook validatie plaatsvinden. Het rekken van de waarheid wordt op deze manier steeds lastiger. De informatie kan worden gevalideerd met organisaties uit zijn of haar werkverleden. Denk aan een diploma van een specifieke onderwijsinstelling, werkervaring bij een gerenommeerde vorige werkgever of een validatie op het gebied van NAW-gegevens. Hoewel vormen van fraude altijd aanwezig zullen zijn, zorgt blockchain ervoor dat dit een stuk moeilijker zal worden.

Hoewel blockchain dus nog op experimenteel niveau zit zal HR de impact van deze innovatie op lange termijn niet moeten onderschatten. Naast alternatieve betalingsvormen zal de technologie ook zorgen voor veiligere overdracht van personeelsinformatie. Medewerkers zijn daarnaast meer in control door het kunnen intrekken van overgedragen informatie en ook de werkgevers zullen hun voordeel eruit kunnen halen door makkelijker gegevens te valideren bij externe organisaties.

wat zijn de nadelen van blockchain?

Wat zijn de nadelen van blockchain in HR?

Energieverbruik blockchain

Een nadeel bij het gebruiken van blockchain is dat elke transactie langs meerdere nodes moet gaan om gevalideerd te worden. Wanneer deze transactie gevalideerd is, moet elke node ook weer gesynchroniseerd worden. Dit kost deze computers veel elektriciteit en dit doen zij vrijwel elke dag 24 uur, 7 dagen per week. Het heeft dus een grote impact op het verbruiken van elektriciteit.

Transactiesnelheid

Doordat elke transactie ook gevalideerd moet worden gaat er tijd overheen voor deze worden toegevoegd aan de database. Wanneer meer gebruikers de blockchain gaan gebruiken kan dit ervoor zorgen dat jouw transactie langer duurt om aan de database te worden toegevoegd. We hebben het dan wel over enorme grote hoeveelheden transacties per seconde, denk aan 50.000 transacties per seconde. Naarmate de technologie verder ontwikkeld neemt het aantal mogelijke transacties per seconde ook toe.

Permanent op de blockchain

Wanneer een transactie eenmaal op de blockchain staat, kan deze niet meer verwijderd worden. De transactie zal voor altijd in database te vinden zijn. Dit heeft als gevolg dat data wellicht op de blockchain staat die jij liever niet hierop hebt. Aangezien verwijderen niet mogelijk is, is afschermen een optie. Een transactie waar wellicht foute data of informatie in zit, valt hierdoor ook niet te herstellen behalve door het starten van een nieuwe transactie.

Privacy op de blockchain

Aangezien de blockchain ook voor iedereen zichtbaar en toegankelijk is, is er geen privacy. Iemand kan jouw transactie zo opzoeken. Deze persoon ziet niet wat er in de transactie staat en dat deze bijvoorbeeld van jou komt maar wel de data hier omheen.

Conclusie Blockchain in HR

Er zijn zowel voordelen als nadelen bij het gebruiken van een blockchain, momenteel is het energieverbruik van sommige blockchains hoog. Er is pseudo anonimiteit waardoor de privacy van de gebruiker bekend zou kunnen worden. De technologie is echter nog jong en wij geloven dat met de jaren enkele van deze nadelen ook gaan verdwijnen. Blockchain ga je terug zien in de toekomst van hr.

Aanmelden nieuwsbrief

Ben je nieuwsgierig naar dit onderwerp en wil je op de hoogte blijven van de laatste HR ontwikkelingen? Like ons dan nu op LinkedIN en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

    Authors



    Ben jij overtuigd of heb je vragen?